AnasayfaHakkımdaIletisim

Trend Yakalamak

By Baran Saraçzade
Published in Girişimcilik
May 08, 2021
3 min read

Sıklıkla Finans ve moda alanında duyduğumuz bu terim, aslında bizim için hiç bitmeyen bir bitiş çizgisinin 10 adım gerisinde olmak ve bitiş çizgisini yakalama amacı.

2016 yıllarında, harika bir ekibin içerisindeydim. Ekipte olup, şuan multi milyoner olmayan var mıdır bilemiyorum(Ekip 7 kişiden oluşmaktaydı). Bu ekibin, hayatımda birçok şeyin şekillenmesinde ve düşüncelerimin zemine iyi oturmasında çok büyük etkisi olmuştu. Ekibin oluşum hikayesini kısmen anlatmak isterim. Ekip 2013 yılında artan Twitter gelişimini fark edip, Twitter’da 2013-2016 arasında ses getiren parody ve mizahi sayfaların hepsinin kurucusuydu. Basit bir twitter yazılımı ile bir döngü kurmuştuk ve hesaplar birbiriyle etkileşime girerek takipçilerini arttırıyordu ayrıca basit bir text dosyası ile otomatik zamanlı tweetler attırıyorduk. (Yaklaşık olarak 40 hesap vardı, total takipçi 3 milyon tekilin üzerindeydi.) Daha sonra çeşitli yazılımlar aracılığı ile gerçek takipçi havuzu oluşturmuş ve 400 bin gerçek tekil profili yazılım aracılığı ile yönetmeye başlamıştık.) 3 kurucu ortaktan birisinin en büyük abisi 2013 yıllarında Wall Street’te 15. Kariyer yılını doldurmuştu. Borsa durumlarının hiç birisinden anlamasam bile, halka arz olan/olacak şirketlerin amaçları-hizmetleri ve çekirdek yatırımı alan şirketlerin proje konuları bize dökümante ediliyordu. (Çağır Gelsin projesinin çıkışı bu minvale dayanıyor.) Yine diğer kurucu ortak ise Borsa’da işlem gören bir şirketin yazılım ekip yöneticiliğini yapmaktaydı. Yazılımda mimari oluşturma, hatasız otomasyon kurma, API kullanımı ve teknolojiyi en önden nasıl takip edebileceğimi ondan öğrenmiştim.

Yani kısacası ben o zamanlarda, trendleri takip eden bir mekanizmanın içindeydim. Yazılım şirketinin yöneticisi, son teknolojiyi takip etmekte ve kullanmakta mecburdu. Ben ise sadece besleniyordum. Wall Street’te bulunan ortağın abisi ise bizi “şunu yapın, bunu yapın vs.“ diyerek itekliyordu. Yapın dedikten sonra, neden yapmamız gerektiğini anlatıyordu. Nasıl yapmamız gerektiğini, yazılımcı olan şekillendiriyordu. Ben tabi hem mevcut yazılımları geliştir, hem müşterilerle görüş, hem okula git derken günleri geçiriyordum.

Neyse, şimdi konumuza tekrar dönelim ve Silikon Vadisi Teknolojisi ile İnternet Teknolojisinin gelişimini yüzeysel olarak inceleyelim.

Öncelikle Silikon Vadisi teknolojisi, Amerikan Savunması için radyo ve haberleşme sistemleri geliştirmekten başlayarak, çip üretmeye oradan da entegre devreler üretmeye kadar genişleyen bir geçmişe sahipti. Entegre devlereler ise kişisel bilgisayarlar için bir çıkış rampası oldu.

Dijital devrimin ayak sesleri ise, önce kişisel bilgisayarlar (Apple) ile geldi, daha sonra yazılım (Microsoft,Oracle) dalgası ile devam etti. Artık bilgisayarlar daha çok erişebilir olduğundan herkesin evine girmişti. Ağ teknolojileri (Cisco) bu dalgayı sürdürerek, şirket bilgisayarlarını bir ağ (LAN) içinde bağladı. Daha sonra kişisel evlerdeki bilgisayarlar içinde bir ağ bağlantısına ihtiyaç duyulduğundan İnternet Servis Hizmetleri (AOL, Superonline, TTNET) geliştirildi. Silikon Vadisi’nin doğuşu haberleşme-iletişim ile olmuştu. Tekrar gelecek, geriye dönerek haberleşme - iletişim alanında duyulan ihtiyaçları giderdi. Bu ihtiyaçlar hızlıca karşılanmaya (Hotmail,ICQ) başlandı. Bununla beraber bir tarayıcıya (Netscape) ve içeriğe (Yahoo) ihtiyaç oldu. Bundan sonra internetten alışverişler (Amazon,Ebay) başladı. Zamanla içerikler çoğaldı ve arama motorları (Google) ortaya çıktı. Ödeme çözümlerine olan ihtiyaç ise Paypal’ı ortaya çıkarttı. Kişilerin birbiri ile haberleşmesi ile daha sonra sosyal iletişim ihtiyacı kendini gösterdi ve sosyal ağlar (Facebook) ile bu ihtiyaç karşılandı. Bununla birlikte zamanla, içerikler ve datalar arttı. Bu datalardan anlamlı sonuçlar çıkartılması için yapay zeka ve big data teknolojileri geliştirildi. Aynı paralelde mobil devrimde ilerliyordu. Bilgisayarlar ve telefonlar birbirine bağlanıyor ve haberleşiyordu. Sıra şimdi nesnelere (Buzdolabı, Klima, Sensörler) geldi. Internet of Things yani nesnelerin interneti. Nesneler internete bağlanırken ve haberleşirken sektörlerde dijitalleşmeye başladı. Finans, eğitim ve hizmet sektörü gibi sektörlerin çoğu dijitalleşti.

Baktığınız zaman, çeşitli alanlarda girişimler yaratan, dünyayı değiştiren çoğu insan ve şirket trendleri yakından takip ederek, geleceğin ihtiyaçlarının ne olduğunu tahlil etmeye çalışıyor. 

Sektörünüzdeki trendleri takip etmeye çalışın. Sektörde çalışan insanların, sektörü şekillendiren akademik kaynakların ve sektörden beklentisi olan insanların neler konuştuğu hakkında mutlaka fikir sahibi olun. Domino taşları küçükten büyüğe devrilmeye devam ediyor.

Sıklıkla internette dönen bir cümle daha var. “İnsanların problemlerini çözün.” İnsanların problemlerini çözmeden önce, insanların problemlerinin ne olduğunu iyi anlamak gerekiyor. Bunun içinde dediğim gibi problem olan veya problem olabilecek trendlerin ne olduğu mutlaka takip edilmeli.

Ve her vakit, öğrenilen trendin üzerine bir şeylerin daha eklenmesi için fırsattır.

kendinize iyi davranmayı, trendleri takip etmeyi ve kendinizi sürekli geliştirmeyi unutmayın! Vakit hala var ve hep olmaya devam edecek. Direnç kırılımını patlatana kadar zorlamaya devam edin ve sonra yükselmenin keyfini çıkartın.


Tags

Trend takibitrendlersilikon vadisi gelişimiteknolojinin gelişimidijital teknolojidijitalin gelişimi
Previous Article
Sıkı Çalışmak ve Öğrenmeyi Öğrenmek

Baran Saraçzade

Digitentreprenuer

Kategoriler

Pazarlama
Kişisel Gelişim
Markalaşma
Girişimcilik
© 2021, All Rights Reserved.

Hızlı Menü

AnasayfaHakkımdaİletisim

Social Media